De ce sunt importante soluțiile Smart City. Vești bune! Vești Rele!

Smart City se conturează deja ca model modern de administrare și conducere a oraşelor. Este conceptul care schimbă la faţă oraşele în care trăim.

Publicitate


Iar ceea ce vedem este doar vârful icebergului. Soluţiile de tip Smart City nu pot funcţiona fără tehnologii de tip Internet of Things (IoT), GIS, Big Data,Cloud, BIM, etc. .

Toate aceste sunt necesare deoarce orașul modern necesită ca serviciile de administrare și conducere să fie integrate cea care face ca aproape toate lucrurile să fie conectate prin intermediul internetului.

Se ințelege foarte ușor amploarea și dimensiunile acestei industrii. Implementarea unor soluţii Smart City se face mai eficient dacă se implică un integrator de astfel de soluţii.

Publicitate


Cele mai mediatizate au fost soluţiile de parcări inteligente, iluminat stradal, siguranţă publică, dar lista este mult mai largă şi include şi soluţii de bike sharing, colectarea deşeurilor, distribuirea şi economisirea energiei, dar şi multe altele.

Zonele unde România nu stă chiar așa de bine sunt cele din aria infrastructurilor critice. În ultima perioadă s-a observat destul de bine cât  de vulnerabile sunt orașele noastre în fața diverselor amenițări, atât naturale cât și față de cele generate sau provocate de om.

Implementarea acestui concept și flexibilitate soluțiilor  ajută administraţiile publice să analizeze în profunzime cauzele care stau la baza unor feneomene şi permite urmărirea impactului pe care politicile publice îl pot avea asupra zonei urbane.

Beneficiile acestui tip de tehnologie sunt evidente: susţine protejarea mediului, sprijină economiile prin reducerea cheltuielilor alocate serviciilor medicale şi are ca efect creşterea productivităţii muncii.

În acelaşi timp, asigură o speranţă de viaţă mai mare pentru cetăţeni. Pe scurt, este o tehnologie perfect adecvată oraşelor României. Platformele de tip Smart permit municipalităţii să vizualizeze şi să înţeleagă ce se întâmplă în oraş, pentru a putea acţiona pe baza informaţiilor respective.

Imaginaţi-vă că autorităţile vor folosi informaţiile pentru a administra oraşul la fel cum un şofer foloseşte tabloul de bord al maşinii, dar cu mult mai multă flexibilitate. Acest sistem le va permite administraţiilor locale să vada în timp real unde apare o problemă şi care ar fi cea mai optimă soluţie de rezolvare a acesteia.  

Important de remarcat este faptul că toate aceste tipuri de tehnologie propuse în Romania se bazează pe standarde deschise şi lucrează cu aplicaţii sau cu dispozitive ale terţilor.

Pentru că este nevoie ca administraţiile locale să înţeleagă cum funcţionează şi ce rezultate pot aduce astfel de soluţii, recent, la Alba Iulia, Cluj, Constanta, Sibiu, Brasov, Iasi, Piatra Neamt și chiar în orașele mai mici au început sa fie implementate astfel de soluții.

Totusi marea problemă a acestor soluții implementate constă în faptul ca oferă doar un management mai eficient dar nu oferă o platformă analitică și decizițională care să rezolve problemele. Practic nu sunt soluții care să contribuie la dezvoltarea politicilor publice de management ci doar un instrument de monitorizare al acestor politici și de administrare.

O soluție Smart City nu rezolvă de exemplu problema aglomerării traficului, poate doar să eficientizeze acest lucru. Deci fără politici coerente și bazate pe analize practic vom beneficia de implementarea unor tehnologii moderne într-un spațiu urban lipsit de politici și reglementări practic incapabil să facă pași catre viitor și dezvoltare.

Este de aşteptat, aşa cum indică analize la nivel mondial, ca gradul de eficientizare a administrării anumitor servicii publice să crească semnificativ, mai ales dacă se vor stabili parteneriate între integratori cu experienţă.

În același timp este interesant cum vom aplica acestă tehnologie la nivelu localităților mici cu populație intre 10000-15000 de locuitori. Practic soluțiile actuale se adresează zonelor urbane aglomerate, celelelate spații urbane sau localități avand un alt tip de probleme, nu se pretează implementării unor astfel de sisteme. Pentru aceste localități mici implementarea este mai dificilă datorită caracterului specific al problemelor urbane.

În concluzie întrebarea este:

Publicitate


Colectăm date, administrăm eficient componete din spațiul urban, dar ce facem cu aceste date, cum se reflectă această administrare eficientă în viața noastră, cum ne pregatim pentru provocările noi la care spațiul urban este supus și cel mai important, cum și pe baza a ce luam decizii?

Close