Geoinginerie si Întunecare Globală

Întunecarea globală este reducerea graduală a nivelului de iradiere globală directă pe suprafața terestră, care a fost observată timp de mai multe decenii la rând după începutul măsurătorilor sistematice în anii 1950. 

Publicitate


Se consideră că aceasta este cauzată de o creștere a particulelor din atmosferă cum ar fi aerosolii sulfurați din cauza acțiunilor antropice.

Acest efect variază în funcție de loc, însă global este estimat a fi o reducere cu 4 % față de nivelurile din 1960. S-a observat o inversare a acestei tendințe în ultimul deceniu.

Cu toate acestea, întunecarea globală a interferat cu ciclul hidrologic, reducând evaporarea și este posibil să fi cauzat secete în anumite zone.

Publicitate


Întunecarea globală creează un efect de răcire care este posibil să fi mascat parțial efectul gazelor de seră și al încălzirii globale.

Oamenii de știință ce monitorizează de cinci decenii lumina solară ce ajunge la noi, au ajuns la concluzia tulburătoare privind cantitatea de energie solară ce atinge suprafața Pământului, ca a scăzut.

Paradoxal, scăderea luminii solare poate însemna că încălzirea globală este o amenințare mult mai mare pentru societate decât se credea anterior.

O sumara explicatie (sursa wikipedia)

Publicitate


Pentru o mai buna explicatie va rugam sa vizionati documentarul BCC.

Se considera că întunecarea globală a fost cauzată de prezența crescândă a particulelor de aerosoli în atmosferă, cauzată de factorul uman și activitățile economice

Aerosolii și alte particule absorb energia solară și reflectă lumina solară înapoi. Poluanții și particulele fine de praf și cenușă se pot de asemenea amesteca cu picăturile de ploaie.

Cu cât cantitatea de ploaie conține mai mult poluant, cu atât picăturile sunt mai multe (aceeași cantitate de apă este dispersată în mai multe picături).

Picăturile de ploaie cu dimensiuni mici fac norii mai reflectivi astfel încât din ce în ce mai multă lumină solară este reflectată înapoi în spațiu și cât mai puțină atinge suprafața Pământului pentru incălzire.

Deasemenea datorită activității umane este modificat și coeficientul de reflexie a suprafeței terestre (albedo), practic din ce in ce mai multă energie este reflectată înapoi în spațiu.

Privind acest coeficient încă nu se cunoaște ce efect local au parcurile de celule solare și ce probleme generează amplasarea acestora pe termen lung, practic acestea se comportă precum o oglindă imensă.

Norii interceptează atât căldura solară, cât și căldura radiată de Pământ. Efectele lor sunt complexe și variază în timp, locație și altitudine.

De obicei, în timpul zilei interceptarea luminii solare predomină, creând un efect de răcire, însă în timpul nopții, radierea căldurii terestre către Pământ încetinește pierderea de căldură la nivelul suprafeței terestre.

De asemenea, se consideră că oamenii sunt direct responsabili pentru particulele din atmosfera terestră, factorul care creează întunecarea globală.

Publicitate


In articolele următoare voi incerca sa detaliez atât cat pot și mă pricep ce înseamnă geoinginerie, să explic puțin acest fenomen de intunecare cum este utilizat GIS-ul și de ce avem nevoie de tehenologiile si conceptele de tip SMART.

 

Close