Orașul IoT! Mai avem nevoie de oameni pentru a dezvolta și menține servicii publice?

Acum 20 de ani, mai precis imediat după revoluție în orașele și satele din România încă mai existau mici ateliere meșteșugărești. Nu știu câți din generația mea, acum mai merg la croitor pentru un costum de haine. Privind în partea cealată doamnele sunt mai avantajate, încă mai gasesc o croitoreasă care poate măcar să facă mici ajustaje toaletelor de seară. Din pacate dictonul “Comand pe Net” și celebrul  “Black Friday” sunt mai comode decâ “Ma duc pâna la croitor”.

Publicitate


Am întrebat pe cineva cum este să comanzi de pe net o pereche de pantofi sau o rochie fără să o probezi! Raspunsul a fost cu totul altu. 🙂

“Poți face plata electronic, iar dacă nu îți palce returnezi produsl”.

Atelierele meșteșugarilor, istoria lor, apogeul și decăderea fac parte totuși dintr-o poveste mai lungă, dar următorul capitol al automatizării urbane ar putea fi mai profund decât orice precedent. De fapt, a început deja, chiar de multă vreme, de la Ford și banda lui de asamblare,  iar în prezent nu mă pronunț deoarece cred că după Androidul Eva care a reușit să obțină cetățenie va veni și Adam. Să vedem cine va săvârși păcatul primordial și va mușca din “”  cu toate că un android nu are sex, dar cred că pacatul primordial încă se mai preteaza la un Googlde căutare și informare dacă nu cumva intrega istorie a fost uitată și aruncată pe  precum o ciornă.

Publicitate


“Orașele inteligente” oferă o viziune seducătoare a unei lumi în care totul rulează la fel de liniștit ca cel mai recent iPhone.

Aveți nevoie de un loc de parcare? O aplicație vă va spune unde vă stau la dispoziție și vă va anunța. Este un fel de tehnologie pe care multe orașe le cercetează, încorporând senzori în iluminare stradală, bordură și clădiri pentru a monitoriza parcarea, traficul și poluarea aerului – chiar și crima.

Așa-numitele coșuri inteligente notifică echipajele de colectare atunci când sunt pline, permițându-le să trimită camioanele de gunoi în zonele în care sunt necesare.

Aruncați tehnologia fără șofer în mix și este ușor să vedeți cum oamenii de la salubritate ar putea urma meșteșugarilor din trecutul obscur al vieții urbane.

Și totul se bazează pe un concept mai vechi și anume “Avem nevoie de oameni care îndeplinesc sarcini destul de plictisitoare pentru a ataca problemele reale de infrastructură”, iar soluția nu s-a lăsat așteptată, dar totuși cu ce costuri, nu neapărat cuantificate în bani? Încă nu știm! Vedem doar efectele sociale și economice.

Și totuși acest concept este și soluție și constă în a angrena oamenii în problemele reale ale infrastructurii care din păcate sunt destul de multe și reale chiar dacă nu sunt vizibile cetățeanului obișnuit.

La ce va conduce acest lucru, la o calificare și pregătire mai avansată, deci în final răspunsul la întrebarea “Mai avem nevoie de oameni pentru dezvolta și menține servicii publice?”,  este ” Orice ai dori să realizezi, nu o vei putea face decât cu oamenii, iar oamenii sunt principalii promotori și dezvoltatori ai viitoarelor servicii, tehnologii și concepte”.

Deci să lasăm mașinile să se ocupe de sarcinile repetitive, enervante și plictisitoare, iar noi să ne folosim inteligența și aptitudinile pentru a reinvia spiritul de exploratori al lumii dar cu alte granițe.

Publicitate


Totusi atunci cand ne uităm, noapte pe cer ar trebuii să vedem o altă “Lună” dar nu cu aceleași probleme.

 

 

Close