Responsive City & Smart City. Diferenta dintre concepte!

În calitate de inginer, de multe ori am fost pus in situația să gasesc o soluție tehnică aplicabilă la modul general care să poată rezolva probleme diferite ca și mod de abordare sau concept. Dar, pentru a fi sincer, într-adevăr nu prea am reușit să gasesc o astfel de soluție.

Publicitate


Întadevăr orasele pot deveni mai inteligente, dar nu s-au schimbat semnificativ din perspectiva utilizatorului.

Se pare că majoritatea progreselor digitale din orașe sun invizibile și concentrate asupra operațiunilor orașului, mai degrabă decât asupra părților orașului pe care oamenii le pot vedea, atinge și utiliza.

Sigur, este important ca managerii orașelor să poată identifica mai bine pierderile de apă sau să prezică cu mai multă precizie probabilitatea ca o clădire să nu aibă control și expertiză, dar acestea nu sunt un beneficiu direct, personal, pentru locuitorii orașului, în consecință este normal ca locuitorii să nu observe sau să sesizeze progresele.

Publicitate


Motivul pentru care noi, ca locuitori ai orașului, nu suntem uimiți de aplicațiile transformatoare către Smart City, este că orașele inteligente sunt plictisitoare și optimizate. 🙂

Orașele inteligente sunt doar un mijloc pentru un scop; un pas pe drumul către orașe cu adevărat digitale.

Pentru a evolua într-un oraș care utilizează pe deplin potențialul internetului, oferind beneficii reale și tangibile locuitorilor săi, orașele vor trece prin trei faze: 1) Mai întâi trebuie să colecteze date despre mediul lor, 2) Trebuie să proceseze aceste date și, în sfârșit, 3) trebuie să întreprindă acțiuni în timp real. Mai pe scurt: Observă, Analizează, Acționează.

 

 

 

Observă-IoT sau Orașul Instrumentat

Senzorii, senzorilor, peste senzori – totul are un senzor, de la ușa din față casei până la birou, sau până la locul cu biciclete sau până la semaforul de pe colț. Totul este cuantificat, iar acesta este fundamentul oricărei dezvoltări viitoare a orașului. Pentru a schimba ceva, trebuie să îl puteți măsura mai întâi

 

 

 

 

Analizează-Smart City

Ce facem cu aceste date? Aici companiile își concentrează eforturile în ultimii ani. În Orașul inteligent, datele statistice sunt derivate din datele colectate de senzori. Acest lucru se face folosind platforme de date, algoritmi și ne permite să înțelegem nu numai ceea ce măsuram, ci și de ce contează.

Putem începe să construim corelații și legături, să creăm modele pentru a anticipa și a testa comportamentul uman și pentru a înțelege de ce s-au întâmplat lucrurile și cum ar putea afecta schimbarea.

AI va începe să joace un rol mai important în analizarea cantității mari de date și în dezvoltarea înțelegerii a ceea ce se întâmplă în oraș. Dar totul este la stadiul incipient în acest moment. Gândiți-vă la Smart City ca la internet, înainte ca toată lumea să aibă un e-mail sau site-uri web 1.0.

Da, este important și se schimbă modul în care funcționează lumea, dar totuși de ce ar trebui să-mi pese? Ce pot face?

Acționează-Responsive City

Acum, aici lucrurile devin interesante, când lucrurile încep să se întâmple de fapt, și unde oamenii vor observa și vor simți diferența.

Este etapa cu cele mai multe oportunități de dezvoltare și produse noi. Orașul responsabil este cel care, așa cum sugerează și numele, răspunde nevoilor, dorințelor și dorințelor cetățenilor săi; indiferent dacă sunt lucrători, rezidenți sau vizitatori. Toate acestea se fac în timp real.

Bazându-se pe datele generate în Orașul Instrumentat și pe informațiile despre Orașul Inteligent, Orașul Responsive este ca un strat de aplicație pe lângă serviciile hardware, date și servicii de bază.

În orașe, aceste aplicații se vor concentra pe manipularea infrastructurii sau influențarea comportamentului pentru a optimiza dinamic orașul pentru; siguranță, confort, eficiență. Toate acestea ajută la a face orașele prietenoase în primul rând – cetățeni angajați, din medii diverse care împărtășesc un spațiu comun în timp să fie satisfăcuți.

Toate acestea se bazează pe o infrastructură digitală, controlabilă, și asta vine repede.

Ecranele digitale, mobilierul dinamic al străzilor, reprezintă exemple de primă generație de infrastructură responsive și cu potențialul de a acționa ca un strat de realitate augmentată pentru oraș, aceste produse suprapun informații în timp real pe străzi pentru a informa sau influența populația și a le ajuta în mai multe moduri; cetățenii se pot mișca mai bine prin oraș, pot explora tot ceea ce orașul are de oferit și pot fi avertizați în situații de urgență în timp real, acestea sunt doar câteva exemple.

Publicitate


Orașele sunt pregătite pentru această transformare. Cu infrastructura digitală, automatizarea și AI, rezultă abilitatea de a răspunde în mod predictiv cerințelor și de a optimiza rezultatele pentru milioane de oameni dintr-o dată.

Close